Tezinizi düzenlerken, ilgili üniversitenin tez yazım rehberini temel almak gerekir. Her bir üniversite ve bazen de her enstitü farklı kurallar belirlediğinden, tez düzenleme işi zorlu bir hal alabilir. Ne var ki, bazı enstitüler, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla tez şablonları yayımlar. Bu sayede, öğrenciler bir nebze olsun rahatlar.
Ancak, bir tez şablonuna sahip olmak, tezinizi kusursuz bir şekilde düzenleyeceğiniz anlamına gelmez. Tez şablonunu kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu yazı, tez düzenlemesi için bir tez şablonu seçimi ve kullanımına odaklanmaktadır. Tez şablonu uygun şekilde kullanılırsa, istenen tez formatına uygun bir tez hazırlayabilirsiniz. Bu konuda makalemizde önemli bilgiler sunuyoruz. Ancak, her tez benzersiz olduğundan, bir tez şablonu kullanılsa dahi kusursuz bir düzenleme garantisi vermek zordur. Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir tez şablonu kullanmak için, tezi bu şablona göre yazmaya başlamak gerekmektedir. Ancak, çoğu tez yazarı, tezi yazmaya başladıktan sonra tez yazım kılavuzu ve tez şablonu hakkında bilgi sahibi olur. Bu nedenle, tez yazmaya bir tez şablonu ile başlamak çoğu zaman mümkün olmaz. Bu makaleyi okuyan ve henüz tez yazmaya başlamamış olanlar şanslı hissedebilir.
Tez yazarken tez şablonunun varlığını öğrenenler iki şey yapabilir. Ya tez şablonundaki ölçümleri tek tek kontrol edip yazdıkları dosyaya aynı ayarları uygulayabilirler ya da yazdıklarını şablona aktarabilirler. Bunlarla da belirli zorluklar vardır. İlk olarak, şablondaki tüm ayarları kendi dosyanıza uygulamak emek ister. Ayrıca, hangi ölçülere bakılacağını tam olarak bilmek oldukça zordur. Yazdıklarınızı kopyalamak diğer yöntem daha mantıklı olsa da, metni kopyalarken şablonun ayarlarını değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.
Görüldüğü üzere, üniversiteniz sizin için bir tez şablonu hazırlamışsa, bu şablonla tez yazmaya başlamamak sizi zor bir duruma sokar. Tez şablonunu kullanmanın en mantıklı yolu, tez yazmaya başlarken bu şablonu kullanmaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; bir tez şablonu ile başlamak, tezinizi yazarken düzenli görünmesini sağlar, ancak tezinizin rehberdeki kuralları takip ettiğini garanti etmez. Tez yazmaya başladıktan sonra, tez şablonu değişebilir, tez şablonundaki örnekler sizin tezinizle uyuşmayabilir, farklı yerlerden kopyaladığınız bilgiler tez şablonundaki ölçümleri değiştirebilir ve benzeri durumlar olabilir. Dolayısıyla, tez şablonu tezinizi düzenlemenizi kolaylaştırır, ancak tez şablonunu doğru kullanıp tez yazım rehberindeki kurallarla karşılaştırmazsanız, enstitüye sunabileceğiniz şekilde tezinizi düzenleyemezsiniz.